Wat doen we

Wat doen we: de mogelijke behandelingen in de trimsalon


Algemeen: Wat is hondentrimmen?

"De hond trimmen", wat bedoelen we daar eigenlijk mee?

Trimmen is de verzamelnaam voor het verzorgen van hondenvachten. Elk ras of kruising heeft een andere vachtsoort waar een specifieke trimtechniek bij hoort. Zo wordt de ene vacht geplukt en de andere weer geknipt, geschoren, geëffileerd of uitgewold. Alle soorten honden zijn welkom in de trimsalon. Van de allergrootsten tot de allerkleinsten, dik, dun, veel haar, weinig haar. Je staat er vaak niet bij stil maar ook kortharige honden kunnen verschrikkelijk verharen. Zelfs deze categorie kan baat hebben bij een behandeling in de trimsalon.


Borstelen/kammen/ontklitten

De hond klitvrij maken (ontknopen) door te borstelen en uit te kammen. Hoe meer klitten de hond heeft hoe langer dit duurt en hoe intensiever dit is, zowel voor hond als voor de trimmer. Indien de hond té veel klitten heeft is dit zelfs zeer pijnlijk om dit uit te kammen en is scheren vaak een oplossing die hondvriendelijker is.


Ontwollen

bij honden met veel onderwol wordt de overtollige wol weggehaald. Een deel van de wol, het deel dat nog niet aan uitvallen toe is, moet wel blijven zitten voor de thermoregulatie.


wassen en föhnen

de hond wordt gewassen met een voor de hond geschikte shampoo en daarna geföhnd met een van de drogers. Honden die hier bang van zijn krijgen een “Happy Hoodie” om hun hoofd zoals op de foto. Dit zorgt ervoor dat zij de geluiden van de drogers minder fel horen en dit minder eng vinden. Hierdoor werken we weer aan extra welzijn voor de hond tijdens de trimbeurt.


scheren/knippen/effileren

dit is het inkorten van de vacht met behulp van tondeuse of schaar. Modellen en lengtes zijn uiteraard in samenspraak met u.


plukken 

dit is het (pijnloos) verwijderen van dode haren door het plukken bij een ruwharige hond. Dit gebeurt in vaste ritmes wanneer het haar rijp is. Dit kan om de 3 maanden zijn, maar dit kan ook maar om de 9 maanden zijn. Dit is afhankelijk van het ras en ook binnen het ras kunnen er verschillen zijn.


pootjes en eindafwerking

Het overtollige haar tussen de voetzoolkussentjes word weggeknipt. En na het wassen en drogen wordt de hond nog eens grondig nagekeken en afgewerkt.


nagels knippen

de nagels worden gecontroleerd en indien nodig geknipt.

-oren en ogen proper maken

de oren en de ogen worden gecontroleerd en indien nodig gereinigd.


Pups

Pups die op latere leeftijd een bezoekje nodig hebben aan de trimsalon, hebben baat bij een “puppygewenningsbeurt”. Dit gebeurt best zo jong mogelijk en dit houdt in dat we de pup wat laten wennen aan het trimmen en alles wat erbij komt kijken. Bijvoorbeeld al eens een was-  en droogbeurt, nageltjes knippen,  oortjes proper maken, … alles wat ze later ook gaan moeten ondergaan. Dit alles verloopt natuurlijk op een ontspannen, rustige manier op maat van uw pup. Bij verdere vragen mag u me steeds contacteren.